Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Filter in nieuwsartikelen

Blog artikels 1-12 van 41

Pagina's
Sorteer op:
Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

In België worden er elk jaar 400 miljoen dosissen slaapmiddelen verkocht. Meer dan de helft van de patiënten zijn langdurig gebruiker- en dat is niet zonder gevolgen. Daarom start de minister van Volksgezondheid met een nieuw traject waarbij apothekers hun patiënten, op voorschrift van de huisarts, kunnen begeleiden om hun afhankelijkheid van dergelijke medicatie af te bouwen.

De 5 meest voorkomende eetstoornissen

De 5 meest voorkomende eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die een impact hebben op hoe mensen omgaan met voeding en hun lichaam. Het gaat meestal niet louter om eten, maar wel om controle. Het is als het ware een soort coping mechanisme. 

Moderne kwaliteitswet anticipeert ook op teleconsultatie

Moderne kwaliteitswet anticipeert ook op teleconsultatie

Als zorgverleners hun patiënten helpen vanop afstand - telegeneeskunde - moeten ze dezelfde kwaliteitsvereisten respecteren als bij een fysiek contact. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft die bepaling laten opnemen in het wetsontwerp rond de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de zorg. Vandaag gaf de ministerraad groen licht voor dit ontwerp.

Nucleair risico

Nucleair risico

Weet jij wat te doen bij een nucleair risico? België telt 5 nucleaire sites. De kans op een ernstig nucleair risico is klein, maar niet onbestaande. Ook internationale dreiging kan soms tot ongerustheid leiden. Als er toch iets gebeurt, bescherm jezelf dan door te schuilen.

Campagne SaniMemorix zet preventie van dementie op de kaart

Campagne SaniMemorix zet preventie van dementie op de kaart

Het aantal personen met dementie stijgt van ongeveer 132.000 in 2018 naar 188.000 in 2035, een stijging van 42,7%. Belangrijkste oorzaak daarvan is de stijgende levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking. Hogere leeftijd is dan ook de belangrijkste en meest bekende risicofactor voor dementie.

Stoppen met roken in 5 stappen

Stoppen met roken in 5 stappen

Ben je klaar om te stoppen met roken? Het is nooit te laat om de stap te zetten naar een gezonder, rookvrij leven! Wel reageert elk lichaam anders op het stoppen van een verslaving. Aarzel dus niet om externe hulp en middelen te zoeken die helpen je slaagkansen te vergroten. En al kennen we allemaal de gezondheidsrisico's van roken, het is niet makkelijk om te stoppen. Wij geven je alvast enkele tips om voorgoed van de sigaret af te komen.

Wat is mindfulness en wat zijn de basistechnieken?

Wat is mindfulness en wat zijn de basistechnieken?

Mindfulness is niet zomaar een vorm van meditatie, maar een aandachtstraining. Het is een wetenschappelijk onderbouwde psychologische stroming die gaat over ‘leven met volle aandacht’. Er doen veel misvattingen de ronde over mindfulness, waarbij men het vaak koppelt aan spiritualiteit en boeddhisme. In dit artikel leggen we je uit wat mindfulness is, en welke basisstappen je tijdens je dagelijkse leven kan beoefenen. 

Vitamine K: niet alleen voor baby’s

Vitamine K: niet alleen voor baby’s

Vitamine K is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf maakt. Dit gebeurt al vanaf dat je zo’n 3 maanden oud bent, door bacteriën in je dikke darm. Vitamine K is belangrijk voor de botsterkte en de bloedstolling. Hoewel zwangere moeders via de placenta veel essentiële stoffen uitwisselen met hun baby’s, is dit bij deze vitamine niet het geval. Pasgeboren baby’s krijgen altijd vitamine K toegediend. Geef je borstvoeding, dan is het ook belangrijk dat je jouw baby een vitamine K-supplement geeft. Wie meteen flesvoeding wil of moet geven, mag dit achterwege laten. In dat type voeding zit er namelijk genoeg vitamine K.

Bruiner worden zonder de zon

Bruiner worden zonder de zon

Heb je graag een gebruinde huid? Er zijn andere mogelijkheden dan urenlang in de zon liggen. Maar hoe krijg je een gezond en natuurlijk bruin kleurtje, tijdens de zomer en winter? Lees hier onze do's en don'ts!

Peesontsteking: wat kan je doen

Peesontsteking: wat kan je doen

Een peesontsteking of tendinitis is een pijnlijke blessure die vaak voorkomt. De oorzaak is een overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of een verkeerde lichaamshouding. Gelukkig zijn er ook manieren om een peesontsteking te voorkomen. Lees hier wat je het best kan doen bij een peesontsteking.

Glucosesensors bieden diabetespatiënten meer levenskwaliteit

Glucosesensors bieden diabetespatiënten meer levenskwaliteit

Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Zo'n systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van de bloedglucosewaarden mogelijk, waardoor er minder complicaties optreden. In UZ Leuven en het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola deelden patiënten met diabetes type 1 en zorgverleners hun ervaringen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Hoeveel water moet je nu drinken per dag

Hoeveel water moet je nu drinken per dag

Hoeveel water je moet drinken is een eenvoudige vraag die echter niet eenduidig te beantwoorden is. Studies hebben in de loop der jaren verschillende aanbevelingen opgeleverd. De behoefte aan water hangt echter af van vele individuele en externe factoren. Lees in dit artikel meer over de vochtbehoefte van je lichaam. Zo kan je beter voor jezelf inschatten hoeveel water je elke dag moet drinken.

Pagina's