Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Filter in nieuwsartikelen

Blog artikels 1-12 van 41

Pagina's
Sorteer op:
Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

In België worden er elk jaar 400 miljoen dosissen slaapmiddelen verkocht. Meer dan de helft van de patiënten zijn langdurig gebruiker- en dat is niet zonder gevolgen. Daarom start de minister van Volksgezondheid met een nieuw traject waarbij apothekers hun patiënten, op voorschrift van de huisarts, kunnen begeleiden om hun afhankelijkheid van dergelijke medicatie af te bouwen.

De 5 meest voorkomende eetstoornissen

De 5 meest voorkomende eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die een impact hebben op hoe mensen omgaan met voeding en hun lichaam. Het gaat meestal niet louter om eten, maar wel om controle. Het is als het ware een soort coping mechanisme. 

Moderne kwaliteitswet anticipeert ook op teleconsultatie

Moderne kwaliteitswet anticipeert ook op teleconsultatie

Als zorgverleners hun patiënten helpen vanop afstand - telegeneeskunde - moeten ze dezelfde kwaliteitsvereisten respecteren als bij een fysiek contact. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft die bepaling laten opnemen in het wetsontwerp rond de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de zorg. Vandaag gaf de ministerraad groen licht voor dit ontwerp.

Nucleair risico

Nucleair risico

Weet jij wat te doen bij een nucleair risico? België telt 5 nucleaire sites. De kans op een ernstig nucleair risico is klein, maar niet onbestaande. Ook internationale dreiging kan soms tot ongerustheid leiden. Als er toch iets gebeurt, bescherm jezelf dan door te schuilen.

Wat zijn de tekenen van menopauze?

Wat zijn de tekenen van menopauze?

De menopauze is een ‘diagnose’ waar veel vrouwen voor vrezen. Ze gaat dikwijls samen met enkele vervelende symptomen zoals prikkelbaarheid en opvliegers. Toch is het een normaal onderdeel van het ouder worden. Gelukkig zijn er oplossingen om deze levensfase waarin de vruchtbaarheid ophoudt, te verlichten. Wil je meer weten over wat de menopauze is, aan welke tekenen je deze periode herkent en hoe je deze klachten kan aanpakken? Wij geven je alvast een overzicht.

8 tips voor gezond thuiswerk

8 tips voor gezond thuiswerk

Thuiswerken is een normaal deel van ons werkleven geworden. Werkgevers die hun medewerkers vertrouwen, vinden dat ze bepaalde taken evengoed van thuis uit kunnen uitvoeren. Niet iedereen hoeft nog elke dag te pendelen naar kantoor. Wij geven enkele tips om thuiswerk op een gezonde manier aan te pakken.

Waarom handen wassen tot minder ziektes leidt

Waarom handen wassen tot minder ziektes leidt

De meeste ziektes veroorzaakt door bacteriën of virussen worden verspreid via de handen. Deze besmettelijke ziektes tonen het belang aan van goed gewassen handen. Je komt in contact met bacteriën en virussen via deurknoppen, toiletten, winkelwagens en in vele andere situaties. Hoe en wanneer moet je jouw handen wassen? Lees in dit artikel wat jij kan doen om ziektes te voorkomen.

Met een EHBO-kit ben je goed voorbereid

Met een EHBO-kit ben je goed voorbereid

Een snee tijdens het koken, een schaafwonde bij het spelen of een wespensteek ... Met een goed gevulde EHBO-kit ben je voorbereid om eerste hulp te bieden bij kleine ongevallen. Zo heb je de nodige medicatie en hulpmiddelen in huis om een ziekte of verwonding te behandelen. Maak eerst een inventaris van wat er momenteel in je medicijnkast ligt. Dit is een goede gelegenheid om je kast te ontdoen van oude voorschriften en vervallen medicatie. Maak hier een gewoonte van en probeer dit elke drie maanden te doen. Maar wat heb je nu precies nodig? 

Kunstvoeding

Kunstvoeding

Van o tot 6 maanden gebruik je een volledige zuigelingenvoeding of startvoeding. Eersteleeftijdsvoeding is enkel in een apotheek verkrijgbaar. 

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven ken je wellicht wel. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk onderbouwd model een update kreeg? Bij de oude driehoek uit 2017 lag de focus op voeding en het effect op gezondheid. Er was echter nood aan een herziening om de voedingsdriehoek meer hedendaags te maken. Zo ontstond in 2021 de nieuwe voedingsdriehoek, die naast gezondheid volledig in het teken staat van milieuverantwoorde voeding. Eten moet niet alleen gezond zijn voor jezelf, maar ook goed voor onze planeet. Die twee zaken gaan namelijk hand in hand. 

Yoga of pilates?

Yoga of pilates?

Yoga en pilates zijn vaak gelijkaardige workouts met talrijke gezondheidsvoordelen. Er zijn bovendien verschillende variaties beschikbaar, waardoor het vaak moeilijk is te weten wat het best past bij jou. Ondanks de vergelijkbare voordelen hebben yoga en pilates een heel andere oorsprong. 

13 redenen om dagelijks te wandelen

13 redenen om dagelijks te wandelen

Het vliegt je om de oren: sport is gezond, en we moeten allemaal sporten. Maar sport is vaak tijdrovend en vraagt fysiek veel inspanning. Gelukkig hoeft het niet allemaal zo intens te zijn - gaan wandelen heeft namelijk ook tal van gezondheidsvoordelen, en is heel toegankelijk om mee te starten.

Pagina's